Obnova Careve džamije

Objavljeno: 23 Avgust 2014

Nevesinje je grad u kojem je nakon povratka do sada obnovljeno 6 džamija i tri mesdžida.

Sve ove džamije i mesdžidi se nalaze u nevesinjskim selima. U samom gradu prije rata u BiH postojale su tri džamije. Posebno mjesto u kulturi življenja nevesinjskih muslimana imale su Dugalića i sultan Bajazidova (Careva) džamija. Obadvije su porušene do temelja 1992.g., a njihovi ostaci su odvezeni iz grada. Vrlo mali broj Bošnjaka se vratio u sam grad, dok je u selima drugačija situacija.

Otvaranjem radova na obnovi Careve džamije u gradu Nevesinju administrativno-pravno djelovanje Islamske zajednice bi dobilo punu suštinsku funkciju.

Pored toga očekujemo pojačano interesovanje prijeratnog bošnjačkog stanovništva za trajni povratak svojim kućama. U samom gradu Nevesinju 1992.g. bilo je 172 bošnjačka domaćinstva, danas su rijetka. Ova činjenica sama od sebe nas požuruje da što prije i što skorije učinimo dio napora kako bismo s naše strane napravili što povoljniji ambijent za povratak.

Careva džamija u Nevesinju izgrađena je na ime Sultana Bajazida prije 1512.g. Uz nju su nekoliko stoljeća djelovala i dva čuvena obrazovna nastavna zavoda, institucije Daru-l-Kur’an i Daru-l-hadis. Džamija je tokom svoje historije više puta obnavljana. Velike intervencije na džamiji, u smislu proširivanja molitvenog prostora, su rađene krajem 16. (1578. godine) i krajem 17. vijeka.  Džamija je obnavljana i krajem 18. i 19. vijeka, kao i krajem 20. vijeka (1989/91. godina) kada je izvršena restauracija džamije. Careva džamija predstavlja jedinu džamiju koja je korištena kao islamski vjerski objekat u gradu Nevesinju nakon II. svjetskog rata.

Objekat Careve džamije, zajedno sa Hadžijskom sofom i objektom gasulhane, je miniran i u potpunosti srušen 1992. godine. Svi fragmenti su uklonjeni sa lokacije. Od graditeljske cjeline Careve džamije je ostao samo mali dio zapadnog i sjeveroistočnog haremskog zida i objekat mekteba. Komisija za očuvanje Nacionalnih spomenika BiH na sjednici održanoj od 30. avgusta do 5. juna 2005. godine je donijelo  O D L U K U  o proglašenju Mjesta i ostataka graditeljske cjeline Careve džamije (džamija Sultan Bajazid Velije) u Nevesinju nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Nacionalni spomenik čine mjesto i ostaci džamije i hadžijske sofe u okviru haremskog zida, haremski zid i objekt mekteba uz haremski zid.

Projektantska firma “DELTA -Z” iz Mostara na zahtjev Medžlisa Islamske zajednice Mostar 2010.g. izradila je glavni izvedbeni projekat za obnovu džamije. Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Rješenjem broj 15-361-872/10 od dana 23.11.1011. g. izdalo je pravosnažnu dozvolu o rehabilitaciji i obnovi Careve džamije u Nevesinju. Potom je Medžlis Islamske zajednice Mostar je raspisao Javni poziv za prikupljanje ponuda najpovoljnijeg izvođača. Nakon detaljnih analiza prispjelih aplikacija i nakon usaglašavanja ponuda sa uslovima Medžlis Islamske zajednice Mostar je potpisao ugovor sa građevinskom firmom „Bišina d.o.o.“ Mostar  kao najpovoljnijim aplikantom.

Radovi na obnovi Careve džamije počeli su nakon Kurban-bajrama 2012. godine. Kako je Nevesinje poznato po oštroj zimi moglo bi se kazati da su radnici ove firme  u toj godini uradili izuzetno veliki posao. Džamijski zidovi obnovljeni su, i džamija je pokrivena 2013.g. Izgrađen je temeljni nosivi dio munare. 

I Vaš doprinos za nastavak građevinskih radova bio bi od izuzetnog značaja !!!! 

zekat

Merhumi

Najčitanije

sredstva

MIZ Nevesinje na Facebook-u

Postanite naš dopisnik

Šaljite nam vijesti, obavijesti, slike na našu email adresu vijesti@medzlis-nevesinje.com i mi ćemo iste objaviti!

Vaktija