Otvoren mesdžid u Borovčićima kod Nevesinja (audio)

Objavljeno: 24 Avgust 2014

U prisustvu više od 700 mještana, gostiju i uzvanika u subotu 28. avgusta  2002. je otvoren novosagrađeni mesdžid u selo Borovčići 20 kilometara udaljenim od Nevesinja. Mesdžid je otvorio vakif Kasim Tinjak, koji je, kako je istaknuto na svečanosti, poklonio najljepšu lokaciju u Borovčićima za novi mesdžid. Ranije su Borovčići imali stari mekteb koji je, razumije se iz konteksta historije, porušen odmah početkom rata. Borovčići su svom historijskom opstojanju  poklanjali veliku pažnju Islamu i islamskim vrijednostima. Prvi hadžija  iz Nevesinja krenuo je put Kabe iz ovog sela prije 70 godina. U svakoj porodici bilo je imama koji su Medresu završavali u Mostaru, Konjicu i najčešće gazi Husrev-begovu u Sarajevu. Kao i u drugim mjestima Istočne Hercegovine i ovdje teče spor i dugotrajan povratak. Renovirano je oko 15-tak kuća i u selu  trenutno živi oko 15 žitelja. Pasivni kraj kraškog nevesinjskog polja je uvjetovao da čak i domaći Srbi sele u Gacko, Nevesinje i Srbiju.  Isključivo od dobrog ekonomskog programa ovisi i intenzivniji povratak kao i u sva druga mjesta u RS-u.

Donaciju za izgradnju mesdžida kako je istakao u svom obraćanju Hasan Eminović, dugogodišnji sekretar Rijaseta I.Z. u BiH,  su uručili predstavnici  Visokog saudijskog komiteta za pomoć BiH i dvojica turskih muslimana, čija imena nisu navedena. Hasan je uz prijekor upućen pojedincima za nedovoljan angažman  najavio mogućnost da će u dogledno vrijeme uz ovaj objekat biti sagrađena i munara, te nastavak rehabilitacije džamija u Donjoj Bijenji i Odžaku kod Nevesinja. Na svečanosti su nakon što je Predsjednik građevinskog odbora, Šefko ef. Tinjak podnio kraći izvještaj o radu govorili i mostarski muftija h. Seid ef. Smajkić, generalni sekretar Rijaseta I.Z. Muhamed ef. Salkić i naibu reis h. Hafiz Ismet ef. Saphić. Muftija je u svom obraćanju  ponovo istakao napore koje I.Z. ulaže u obnovi vjerskih objekata na području mostarskog muftijstva i pri tom naglasio važnost i značaj izgradnje džamija kao preduvjeta za normalizaciju života u svim krajevima BiH. Naibu resi h. Hafiz Ismet ef. Spahić se u svom obraćanju osvrnuo  na politički položaj u kojem se muslimani BiH trenutno nalaze. Savjetovao jedinstvo i povjerenje na političkoj i duhovnoj razini, te preporučio oprez pred teškim iskušenjima koja su očigledna u BiH. Povijest ne može ostati teretom za život već čitaonica za normalniji hod kroz budućnost osnovna je misao besjede generalnog sekretara I.Z. u BiH Muhameda ef. Salkića. Salkić je i sam učinio par znatnih administrativnih usluga za izgradnju Mesdžida u Borovčićima. Svečanost  otvorenja mesdžida je uveličao milozvučni glas karije hfz. Emin ef. Tucovića koji je, također, rođen u ovom selu. Ovaj mesdžid, pored džamije u Kljunima kod Nevesinja, Ključa kod Gacka, mesdžida u Hruštima kod Nevesinja je četvrti u nizu izgrađenih džamija i mesdžida i Istočnoj Hercegovini.

Na kraju treba navesti činjenicu da su općinske vlasti Nevesinja prilikom svih potraživanja dokumentacije bez smetnji izlazile u susret te da je prilikom svečanosti, za razliku od ostalih sličnih skupova, prisustvovala samo jedna smjena pripadnika MUP-a R.S.

Medij

zekat

Merhumi

Najčitanije

sredstva

MIZ Nevesinje na Facebook-u

Postanite naš dopisnik

Šaljite nam vijesti, obavijesti, slike na našu email adresu vijesti@medzlis-nevesinje.com i mi ćemo iste objaviti!

Vaktija