Ljubovića džamija na Odžaku

Objavljeno: 23 Avgust 2014

HIVZIJA HASANDEDIĆ

 (MUSLIMANSKA BAŠTINA U ISTOČNOJ HERCEGVOVINI)

strana 146/147

Selo Odžak leži 7 km jugoistočno od Nevesinja. Ovdje su se nekada nalazili odžaci, kule i posjedi begova Ljubovića, pa je ovo mjesto po tome dobilo ovaj naziv.

            Najstariji poznati član ove najčuvenije begovske porodice u Hercegovini bio je derebeg hadži Sulejman-beg, koji je živio u drugoj polovini 16. stoljeća. On je imao sina Omer-bega, a ovaj sina Osman-bega, koji je učestvovao u opsjedanju Kandije (1645-1669), odakle je slao svoje pjesme u domovinu i pjevao pod pseudonimom Hilmi. Iz ove porodice potječe i bosanski defterdar Mustafa-beg i hercegovački muteselim Ali-beg kao i više drugih begova za koje zna i narodna pjesma:

Svi su bezi na Hercegovini

Al kad dođe beže Ljuboviću

Više bega od lijeka nema.

Ali-beg Ljubović, koji je živio u Odžaku polovinom 18.stoljeća, glavni je junak ljubavnog romana «Sreća mladog Ljubovića», koji je napisao Husein Đogo Dubravić i ljubavne drame «Legenda o jednoj ljubavi» koju je napisao dr. Abdurahman Nametak.

            Prema jednoj još živoj narodnoj predaji, džamiju u Odžaku je sagradila Hana Ljubović, žena Osman-begova 1625.g. Uz džamiju je sagradila mekteb i kameni most na rijeci Zalomci, između Bratača i Kifina sela. Za izdržavanje ovih zadužbina ostavila je jednu mlinicu i brojne posjede u Odžaku.

Članovi porodice Ljubovića bili su metevelije vakufa ove džamije sve dok su u Odžaku stanovali. Godine 1889. vakuf ove džamije (Ćurćevac) imao je u svom posjedu: bašču, dva čaira i šest njiva koji su godišnje davali po 33 forinte prihoda. IZ ovih prihoda plaćan je imam, hatib i mualim (jedno lice) i mujezin džamije. Mehmed beg Ljubović bio je 1889.g. mutevelija ovog vakufa.

            Od konca prošlog stoljeća do 1941.g. imami i mualimi u ovom mjestu bili su Mehmed ef. Kurtić, Muslija ef. Pašić, hafiz Husein Zupčević, Salih ef. Aličić, Husein ef. Kazazić, Hasan ef. Alibašić i Jusuf ef. Handžo.

            Ustanici iz Hercegovine su 3. jula 1876. (nevesinjska puška) zauzeli odžake begova Ljubovića u Odžaku i znatno ih oštetili. Poslije rješenja – agrara 1922. Ljubovići su se iselili iz Odžaka. Danas žive po raznim mjestima Bosne i Hercegovine.

            U toku Drugog svjetskog rata ovu su džamiju srušili četnici tako da su joj uspravno ostali samo munara do šerefe i četiri ruinirana zida. Od tada sve do 1973. džamija se nalazila u ruševinama i njene džematlije su išle petkom i bjaramima u džamiju u Nevesinju.

            Inicijativom mještana i materijalnom pomoći stanovnika Odžaka i okolnih mjesta džamija je u toku 1973.g. restaurirana i dovedena u potpuno ispravno stanje. Svečano otvorenje ove obnovljene džamije obavljeno je 23. septembra 1973.g. godine.

            Uz ovu džamiju se nalazi i harem u kome su se sahranjivali Ljubovići i Pašići iz Odžaka i gdje je ranije bilo više nišana s natpisima i lijepim dekoracijama. Danas od svega toga nema ovdje skoro ništa.

zekat

Merhumi

Najčitanije

sredstva

MIZ Nevesinje na Facebook-u

Postanite naš dopisnik

Šaljite nam vijesti, obavijesti, slike na našu email adresu vijesti@medzlis-nevesinje.com i mi ćemo iste objaviti!

Vaktija