nedjelja, 17 Juni 2018 22:02

Proučen Jasin-i-šerif u haremu čanje, nakon čega je klanjan i podne namaz u Ljubovića džamiji u Odžaku.

nedjelja, 17 Juni 2018 21:50

U nedjelju, 24. juna 2018. godine sa početkom u 11 sati i 30 minuta obilježiti će se 26. godišnjica zločina nad Bošnjacima Nevesinja u mjestu Kljuna. Pozivamo sve članove MIZ-a Nevesinje kao i sve Bošnjake a pogotovo one koji su sa ovih prostora da svojim prisustvom iskažu poštovanje i prisjete se stradanja žrtvi zločina sa ovih prostora.

U ovu namjenu obezbjeđen je prevoz iz Mostara. Polazak autobusa zakazan je ispred džamije u Podgoranima istoga dana u 8 sati i 30 minuta. Autobus će se kretati relacijom Mostar, Podgorani, Humi-Lišani, Livač, Vrapčići, Mazoljice, Opine, Gnojnice, Nevesinje, Kljuna.

utorak, 12 Juni 2018 10:06

Na području Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje, Bajram namaz će se klanjati u Sopiljima, Bijenja, Kljunima, Kruševljanima, Presjeka i Nevesinju (Careva džamija), dana 15.06.2017 godine u 07,00 sati,
Ramazan Bajram šerif mubarek olsun!

nedjelja, 03 Juni 2018 10:48

Ovogodišnjem zajedničkom iftaru u sultan Bejazidovoj džamiji u Nevesinju u subotu večer prisustvovalo je dvije i po stotine muslimana iz ovog kraja. Radost zajedničkog iftara s njima su podijelili mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, predsjedavajući Skupštine HN kantona Šerif Špago i nevesinjski paroh Nemanja Luketa. On je iftar ocijenio kao vid nastavaka njegovanja dobrih i plodonosnih međureligijskog odnosa. „Ovakvi skupovi treba da se dešavaju često, jer se na njima izgrađuje prijateljstvo“, kazao nam je Luketa.

Nakon iftara i klanjanja akašam namaza imami porijeklom iz Neveisnja proučili su hatma dovu pred duše svih umrlih mulimana ovog kraja, nakon čega su se prisutnima obratili glavni imam Medžlisa IZ-e Nevesinje Mehmed ef. Čopelj i mostarski muftija Salem ef. Dedović. „Ova džamija je večeras ukrašena najljepšim nakitom, ukrašena je svojim klanjačima“, naglasio je ef. Čopelj. On je uz ostalo kazao je kako ljubav i ponos koji svi muslimani ovog kraja nose u sebi puno veći od građevine džamija, a da džamija samo predstavlja znak identitet i odlučnosti ispunjavanja preuzetih emaneta.

Muftija Dedović je vazio o blagodarnosti mubarek mjeseca ramazana, koji čovjeka vraća sebi i iskonskim vrijednostima života i u kojem vjernici nastoje postići što veće stepene moralne čistoće i što veće stepene Božije milosti i naklonosti. Ramazan je prilika, podsjetio je, da svaki čovjek Kur'an doživi na jači način i da ga potpunije razumijeva.

„Velika je Allahova milost što nam je podario u ovom mjesecu trenutke koji nas okupljaju, povezuju, koji nas vraćaju našem iskonu, izvornosti, našoj zavičajnosti, jer u vrijeme kad tehnologija i tehnika kradu dijelove naših života ovakvi trenuci dođu kao pravi mehlem i prava okrjepa. Ramazan nas vraća istinskim vrijednostima, kao što su Kur'an, zajedničko obavljanje ibadeta, druženja koja je nas okupljaju,“ kazao je mufija.

četvrtak, 31 Maj 2018 13:02

Cijenjeni članovi Medžlisa Islamske Zajednice Nevesinje,

Ovom prilikom Vas obavještavamo da su pristigli blokovi namijenjeni za uplatu Sadakatul Fitr-a (vitre) i Zekat-a. Blokovi će biti na raspilaganju kod predstavnika Džematskih odbora MIZ Nevesinje te kod glavnog imama, Mehmeda ef. Čopelja.

Obzirom da se nalazimo već pred polovinom mjeseca Ramazana, bilo bi lijepo da svoje obaveze po ovom pitanju izvršite što je moguće prije kako bi ste očistili svoj imetak a posebno svoj post u ovom mjesecu, ukoliko je u istome bilo nekih manjkavosti pa makar i onih kojih niste bili ni svjesni.

Iskoristite ovu priliku da zaradite milost i oprost Gospodara s.v.t. na oba svijeta.

Esselamu alejkum.

Medžlis Islamske Zajednice Nevesinje.

srijeda, 16 Maj 2018 13:16

U mjesecu Ramazanu je počela objava Kur'an-a.

Iskoristite ovaj odabrani mjesec kako bi ste obnovili dušu čitajući uputu Gospodara nebesa i zemlje, stavljajući fizičke potrebe i strasti u drugi plan. Ovo je mjesec u kojem se otvore vrata dženneta a zatvore vrata džehennema i svežu se šejtani kako bi duša čovjeka lakše pronašla mir i istinski spoznala svrhu svoga postojanja. 

Sa istinskom željom da pronađete mir i zadovljstvo u ovom odabranom mjesecu, Medžlis islamske zajednice Nevesinje želi vam Ramazan Šerif Mubarek Olsun.

ponedjeljak, 19 Februar 2018 12:32

U nedjelju, 18. februara 2018. godine, održana je Skupština Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje. Skupštinom je predsjedavao Ibrahim Kajan. Na samom početku ašere je proučio Edin Maslo, svršenik Karađoz-begove medrese.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje Šerif Kujan upoznao je prisutne o aktivnostima u prošloj godini, posebno naglašavajući rad na obnovi i unapređenju vakufske imovine. Podsjetio je da je prošle godine upriličeno i svečano otvaranje spomen obilježja svirepo ubijenim civilima i poginulim borcima AR BiH s područja Nevesinja.

Izvještaj o vjersko-prosvjetnom radu u protekloj godini izložio je v.d. glavni imam Mehmed Čopelj. Skupština je jednoglasno usvojila Izvještaj za 2017. godinu i Plan rada za 2018. godinu. 

Zastupnicima skupštine obratio se i muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović koji je odao priznanje za uspješan rad medžlisa i za rezultate koji su postignuti u 2017. godini, posebno na evidentiranju i uknjižbi vakufske imovine prema pravilima Vakufske direkcije, te na borbi za povrat i zaštitu vakufske imovine. Predložio je da se jednom godišnje upriliči program sjećanja na sve šehide Nevesinja u Carevoj džamiji, što je skupština jednoglasno prihvatila.

Na samom kraju predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje Šerif Kujan uručio je priznanje muftiji za podršku i doprinos u radu. 

Merhumi

Najčitanije

sredstva

MIZ Nevesinje na Facebook-u

Postanite naš dopisnik

Šaljite nam vijesti, obavijesti, slike na našu email adresu vijesti@medzlis-nevesinje.com i mi ćemo iste objaviti!

Vaktija