subota, 22 Decembar 2018 20:19

Nakon održanih izbora na području Medžlisa IZ-e Nevesinje izabrani zastupnici danas su (22.12.2018.) na konstituirajućoj sjednici Skupštine, kojom je predsjedavao Hamid Mutilović, izabrali nove članove Izvršnog odbora. Rezultate glasanja, nakon izbornog procesa, objavio je predsjednik biračke komisije Ferid Karadža.

U Izvršni odbor Medžlisa Nevesinje izabrani su:

Šefko ef. Tinjak, Asim Brajević, Salko Čamo, Šerif Kujan, Šefko Fočić i Mušan Šarančić.

Član Izvršnog odbora po položaju je i glavni imam Medžlisa IZ-e Nevesinje Mehmed ef. Čopelj. Oni će na prvoj sjednici između sebe izabrat predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Nevesinje. Inače, prema pravilniku o radu Skupština Medžlisa IZ-e Nevesinje broji 18 zastupnika. Sjednica je održana u administrativnom sjedištu Medžlisa uz Carevu džamiju u Nevesinju.

utorak, 04 Decembar 2018 14:45

Poštovani članovi Medžlisa islamske zajednice Nevesinje,

ovom prilikom Vas obavještavamo da će se izbori za članove džematskih odbora, skupštine medžlisa te članove komisije koja će vršiti izbor sabornika islamske zajednice održati 7. Decembra 2018. godine u prostorijama medžlisa islamske zajednice Nevesinje u Nevesinju (objekat u sklopu kompleksa Careve Džamije u Nevesinju). Izbori će se održati u periodu od 09 do 19 sati a pravo glasanja imaju svi punoljetni članovi medžlisa islamske zajednice Nevesinje.

Izvršni odbor medžlisa islamske zajednice Nevesinje apelira svim punoljetnim članovima medžlisa da iziđu na glasanje te da izaberu kandidate koji će ih predstavljati u medžlisu i islamskoj zajednici na najbolji način.

ponedjeljak, 26 Novembar 2018 14:45

Dana 25. Novembra 2018. godine, prilikom obilježavanja 570 godina Turhan Emin-begove džamije u Ustikolini, upriličeno je potpisivanje ugovora između Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Generalne direkcije vakufa Republike Turske o ponovnoj izgradnji Amaudije džamije u Rogatici, izgradnji Dugalića džamije u Nevesinju i višenamjenskog vakufskog objekta u Kiseljaku.
Potpisnici protokola su direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske dr. Adnan Ertem i direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH dr. Senaid Zajimović.

srijeda, 22 Avgust 2018 07:44

Bajaram-namaz u šet nevesinjiskih džemata ove godine klanjalo je oko hiljadu vjernika. Ovaj broj muslimana koji su odlučili provesti mubarek dane u rodnom zaičaju iznova je rasplamsao nove nade rukovodstvu Medžlisa IZ-e Nevesinje za dosljednije planiranje organzacije vjerskog života na području Nevesinja. Najmasovnija posjeta zablježena je u džematu Donja Bijenja gdje je Bajram-namazu prisustvovalo oko 250 osoba. S obzirom na broj povratnika ohrabrujuće i impozantnim se čini i podatak da se u Carevoj džamiji u Nevesinju okupilo oko 150 vjernika. Razloge ovako velike posjete, pored ostalih faktora, kako su nam kazali u Medžlisu IZ-e Nevesinje, treba tražiti u činjenici da je većina raseljenog bošnjačkog stanovništva, uglavnom danas nastanjen u Mostaru, podigla svoj socijalni standard koji im omogućava da mimo svakodnevnih potreba mogu svojim ličnim automobilom sa svojom porodicom posjećivati rodni zavičaj. „Medžlis IZ-e Nevesinje osim angažmana imama i djelimičnog uređenja i čišćenja džamija organizaciono nije u mogućnosti ponuditi prigodne kulturne sadržaje kako bi se vjernici zadržali i boravili nešto duže u Nevesinju. Raduje nas činjenica da se ovdje radi o ličnim incijativama ljudi i da osjećaj patriotizma i željom da se Bajrami provode u Nevesinju nije presahao i da je on u stalnom porastu“, prokomentirao je predsjednik IO Medžlisa IZ-e Nevesinje Šerif Kujan. On kaže kako je ovim činom pred članove Izvršnog odbora postavljen zadatak očuvanja ambijenta htjenja i nastojanja Bošnjaka Nevesinja da se sretni i zdovoljni vaćaju svojim kućama. Zahvlio se Uredu za društvenu brigu Rijaseta IZ-e u BiH koji su od povratnika u Nevesinju otkupili 30-tak kurbana. 

ponedjeljak, 20 Avgust 2018 07:54

Na području Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje, Bajram namaz će se klanjati u slijedećim džamijama: 
Sopilja,
Donja Bijenja,
Kljuna,
Kruševljani,
Presjeka,
te u Nevesinju (Careva džamija),

21.08.2018. godine u 07,30 sati.


Bajram šerif mubarek olsun!

nedjelja, 17 Juni 2018 22:02

Proučen Jasin-i-šerif u haremu čanje, nakon čega je klanjan i podne namaz u Ljubovića džamiji u Odžaku.

nedjelja, 17 Juni 2018 21:50

U nedjelju, 24. juna 2018. godine sa početkom u 11 sati i 30 minuta obilježiti će se 26. godišnjica zločina nad Bošnjacima Nevesinja u mjestu Kljuna. Pozivamo sve članove MIZ-a Nevesinje kao i sve Bošnjake a pogotovo one koji su sa ovih prostora da svojim prisustvom iskažu poštovanje i prisjete se stradanja žrtvi zločina sa ovih prostora.

U ovu namjenu obezbjeđen je prevoz iz Mostara. Polazak autobusa zakazan je ispred džamije u Podgoranima istoga dana u 8 sati i 30 minuta. Autobus će se kretati relacijom Mostar, Podgorani, Humi-Lišani, Livač, Vrapčići, Mazoljice, Opine, Gnojnice, Nevesinje, Kljuna.

Merhumi

Najčitanije

sredstva

MIZ Nevesinje na Facebook-u

Postanite naš dopisnik

Šaljite nam vijesti, obavijesti, slike na našu email adresu vijesti@medzlis-nevesinje.com i mi ćemo iste objaviti!

Vaktija