srijeda, 22 Avgust 2018 07:44

Bajaram-namaz u šet nevesinjiskih džemata ove godine klanjalo je oko hiljadu vjernika. Ovaj broj muslimana koji su odlučili provesti mubarek dane u rodnom zaičaju iznova je rasplamsao nove nade rukovodstvu Medžlisa IZ-e Nevesinje za dosljednije planiranje organzacije vjerskog života na području Nevesinja. Najmasovnija posjeta zablježena je u džematu Donja Bijenja gdje je Bajram-namazu prisustvovalo oko 250 osoba. S obzirom na broj povratnika ohrabrujuće i impozantnim se čini i podatak da se u Carevoj džamiji u Nevesinju okupilo oko 150 vjernika. Razloge ovako velike posjete, pored ostalih faktora, kako su nam kazali u Medžlisu IZ-e Nevesinje, treba tražiti u činjenici da je većina raseljenog bošnjačkog stanovništva, uglavnom danas nastanjen u Mostaru, podigla svoj socijalni standard koji im omogućava da mimo svakodnevnih potreba mogu svojim ličnim automobilom sa svojom porodicom posjećivati rodni zavičaj. „Medžlis IZ-e Nevesinje osim angažmana imama i djelimičnog uređenja i čišćenja džamija organizaciono nije u mogućnosti ponuditi prigodne kulturne sadržaje kako bi se vjernici zadržali i boravili nešto duže u Nevesinju. Raduje nas činjenica da se ovdje radi o ličnim incijativama ljudi i da osjećaj patriotizma i željom da se Bajrami provode u Nevesinju nije presahao i da je on u stalnom porastu“, prokomentirao je predsjednik IO Medžlisa IZ-e Nevesinje Šerif Kujan. On kaže kako je ovim činom pred članove Izvršnog odbora postavljen zadatak očuvanja ambijenta htjenja i nastojanja Bošnjaka Nevesinja da se sretni i zdovoljni vaćaju svojim kućama. Zahvlio se Uredu za društvenu brigu Rijaseta IZ-e u BiH koji su od povratnika u Nevesinju otkupili 30-tak kurbana. 

ponedjeljak, 20 Avgust 2018 07:54

Na području Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje, Bajram namaz će se klanjati u slijedećim džamijama: 
Sopilja,
Donja Bijenja,
Kljuna,
Kruševljani,
Presjeka,
te u Nevesinju (Careva džamija),

21.08.2018. godine u 07,30 sati.


Bajram šerif mubarek olsun!

nedjelja, 17 Juni 2018 22:02

Proučen Jasin-i-šerif u haremu čanje, nakon čega je klanjan i podne namaz u Ljubovića džamiji u Odžaku.

nedjelja, 17 Juni 2018 21:50

U nedjelju, 24. juna 2018. godine sa početkom u 11 sati i 30 minuta obilježiti će se 26. godišnjica zločina nad Bošnjacima Nevesinja u mjestu Kljuna. Pozivamo sve članove MIZ-a Nevesinje kao i sve Bošnjake a pogotovo one koji su sa ovih prostora da svojim prisustvom iskažu poštovanje i prisjete se stradanja žrtvi zločina sa ovih prostora.

U ovu namjenu obezbjeđen je prevoz iz Mostara. Polazak autobusa zakazan je ispred džamije u Podgoranima istoga dana u 8 sati i 30 minuta. Autobus će se kretati relacijom Mostar, Podgorani, Humi-Lišani, Livač, Vrapčići, Mazoljice, Opine, Gnojnice, Nevesinje, Kljuna.

utorak, 12 Juni 2018 10:06

Na području Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje, Bajram namaz će se klanjati u Sopiljima, Bijenja, Kljunima, Kruševljanima, Presjeka i Nevesinju (Careva džamija), dana 15.06.2017 godine u 07,00 sati,
Ramazan Bajram šerif mubarek olsun!

nedjelja, 03 Juni 2018 10:48

Ovogodišnjem zajedničkom iftaru u sultan Bejazidovoj džamiji u Nevesinju u subotu večer prisustvovalo je dvije i po stotine muslimana iz ovog kraja. Radost zajedničkog iftara s njima su podijelili mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, predsjedavajući Skupštine HN kantona Šerif Špago i nevesinjski paroh Nemanja Luketa. On je iftar ocijenio kao vid nastavaka njegovanja dobrih i plodonosnih međureligijskog odnosa. „Ovakvi skupovi treba da se dešavaju često, jer se na njima izgrađuje prijateljstvo“, kazao nam je Luketa.

Nakon iftara i klanjanja akašam namaza imami porijeklom iz Neveisnja proučili su hatma dovu pred duše svih umrlih mulimana ovog kraja, nakon čega su se prisutnima obratili glavni imam Medžlisa IZ-e Nevesinje Mehmed ef. Čopelj i mostarski muftija Salem ef. Dedović. „Ova džamija je večeras ukrašena najljepšim nakitom, ukrašena je svojim klanjačima“, naglasio je ef. Čopelj. On je uz ostalo kazao je kako ljubav i ponos koji svi muslimani ovog kraja nose u sebi puno veći od građevine džamija, a da džamija samo predstavlja znak identitet i odlučnosti ispunjavanja preuzetih emaneta.

Muftija Dedović je vazio o blagodarnosti mubarek mjeseca ramazana, koji čovjeka vraća sebi i iskonskim vrijednostima života i u kojem vjernici nastoje postići što veće stepene moralne čistoće i što veće stepene Božije milosti i naklonosti. Ramazan je prilika, podsjetio je, da svaki čovjek Kur'an doživi na jači način i da ga potpunije razumijeva.

„Velika je Allahova milost što nam je podario u ovom mjesecu trenutke koji nas okupljaju, povezuju, koji nas vraćaju našem iskonu, izvornosti, našoj zavičajnosti, jer u vrijeme kad tehnologija i tehnika kradu dijelove naših života ovakvi trenuci dođu kao pravi mehlem i prava okrjepa. Ramazan nas vraća istinskim vrijednostima, kao što su Kur'an, zajedničko obavljanje ibadeta, druženja koja je nas okupljaju,“ kazao je mufija.

četvrtak, 31 Maj 2018 13:02

Cijenjeni članovi Medžlisa Islamske Zajednice Nevesinje,

Ovom prilikom Vas obavještavamo da su pristigli blokovi namijenjeni za uplatu Sadakatul Fitr-a (vitre) i Zekat-a. Blokovi će biti na raspilaganju kod predstavnika Džematskih odbora MIZ Nevesinje te kod glavnog imama, Mehmeda ef. Čopelja.

Obzirom da se nalazimo već pred polovinom mjeseca Ramazana, bilo bi lijepo da svoje obaveze po ovom pitanju izvršite što je moguće prije kako bi ste očistili svoj imetak a posebno svoj post u ovom mjesecu, ukoliko je u istome bilo nekih manjkavosti pa makar i onih kojih niste bili ni svjesni.

Iskoristite ovu priliku da zaradite milost i oprost Gospodara s.v.t. na oba svijeta.

Esselamu alejkum.

Medžlis Islamske Zajednice Nevesinje.

Merhumi

Najčitanije

sredstva

MIZ Nevesinje na Facebook-u

Postanite naš dopisnik

Šaljite nam vijesti, obavijesti, slike na našu email adresu vijesti@medzlis-nevesinje.com i mi ćemo iste objaviti!

Vaktija