Svečano otvorenje šehidskog spomen obilježja ubijenim i poginulim Bošnjacima Nevesinja 23. jula 2017.g. Istaknuto

Bošnjače, zaboravi ako smiješ!

Centralno šehidsko spomen obilježje ubijenim civilima i poginulim borcima Nevesinja svečano će biti otvoreno 23. jula ove godine. Impozantno spomen obilježje s naglašenom arhitektonskom simbolikom, čija vrijednost prelazi preko 80 hiljada maraka, jedan je od najvažijih projekata udruženja „Povratkom za Bosnu i Hercegovinu“, koje okuplja raseljene Bošnjake Nevesinja proteklih godina. Na spomen obilježju, na 24 natpisne ploče uklesano je 507 imena svih ubijenih i poginulih koji su rođeni u ovom kraju. Idejni projekat uradio je penzionirani  građevinski inžinjer  Ismet Jugo. Sredstva su prikupljena na više načina. Veliki dio sredstava su donacije ljudi, ne samo Nevesinjaca, već i s cijelog područja BiH. Jedan dio novca osiguran je putem javnih poziva federalnih ministarstava i javnih preduzeća.  „Ovo spomen obilježje je od izuzetnog značaja za Bošnjake Nevesinja. Početkom agresiji na BiH u drugoj u Nevesinju je ubijeno 305 civila u junu 1992.g. Još nisu pronađeni posmrtni ostaci 124 osoba. Od tih 305 bilo je 26-tero djece. Jedno dijete nije ni imena imalo. Dijete je imalo tek dva dana. Umjesto njegovog imena uklesan je ljiljan. Cilj nam je da otrgnemo od zaborava sve što se dešavalo 1992.g. i u nastavku rata kako bi buduće generacije znale šta se desilo njihovim prethodnicima i ne samo u zadnjem ratu već stoljećima ranije. Na ovaj način u fokus stavljamo ideju za koju je poginulo  126 boraca A R BiH. A njihova ideja će živjeti dok je se mi budemo sjećali, dok budemo s toga posjećivali spomen obilježje. Kad ga prestanemo posjećivati umrijet će i njihova ideja, a spomen obilježje postat će gomila kamenja. “, kaže nam Šerif Bojčić predsjednik Udruženja.

Za bjesomučne zločine nad civilima Nevesinja donesena je jedna pravomoćna presuda na Sudu BiH i jedna koja nije postala pravomoćna zbog smrti osumnjičenog. „Vrijeme je prošlo i teško je očekivati da će se na Sudovima voditi procesi za zločine u Nevesinju jer nema više živih svjedoka i teško je to dokazivati. Ali da bi istina ostala cijela sve to što se desilo treba dosljedno zapisati i sabrati u jednu knjigu svjedočenja“. Ističe Bojčić. Udruženje je u tom smislu proteklih godina provelo sveobuhvatno naučno istraživanje o svim dešavanjima, progonima stanovništva, ubijanju civila, paljenju i oduzimanju imovine. „Svaki detalj smo provjeri i svaki podatak potpisuju tri osobe i mislim da su ti podaci sto posto tačni. Sad radimo na obradi podataka i slaganju knjige. Cilj nam je da ona bude što prije završena i ona će reći o onom što se dešavalo od 1992.- 1995.g. 

Spomen obilježje je trebalo biti otvoreno krajem juna u vrijeme obilježavanja godišnjica stradanja civilnog stanovništva ali zbog ramazana termin je pomjeren jer im je od izuzetno velike važnosti da što veći broj ljudi svojim prisustvom posvjedoči sudbinu ubijenih i poginulih Bošnjaka Nevesinja. Bojčić je kazao kako su pozvali najviše političke zvaničnike bošnjačke politike sa svih nivoa vlasti te da se nadaju da će 23. jula biti u Kljunima na jednom od najvažnijih događaja za Bošnjake Nevesinja.  Na naše pitanje Bojčić je prokomentirao i činjenicu da o zločinima u Nevesinju  bosansko-hercegovački mediji i javne ličnosti sve manje govori za razliku od vremena neposredno poslije agresije kada je i sam rahmetli Alija Izetbegović Nevesinje spominjao odmah iza Srebrenice i Prijedora.  „Rahmetli Izetbegović je dobro znao šta je Nevesinje i šta se prethodnih ratova dešavalo u Nevesinju. On je bio obrazovan čovjek i on to nije bez razloga spominjao. Mi u svakom slučaju nećemo dozvoliti da sve to padne u zaborav, a jedan veliku korak u tom pravcu je i otvaranje spomen obilježja.  I takva je poruka uklesana na spomen obilježje a glasi „Bošnjače, zaboravi ako smiješ“. Mislim da je tom porukom rečeno sve“, kaže Bojčić.

Spomen obilježje izgrađeno u selu Kljuna zbog historijskog kontinuiteta, faktičkih i praktičnih činjenica. Spomenik, čije je prečnik 13,5 metara, izgrađen je uz džamiju koja je datumski prva obnovljena nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma na prostoru Republike Srpske, džamiju koja važi za jednu od najstarijih u Hercegovini sa burnom historijom. Džamija se nalazi na blagom uzvišenju što metaforično priziva odnos punog respekta i poštovanja. „Osim toga selo Kljuna je po broju ubijenih civila drugo odmah iza Presjeke tokom agresije na BiH.  Nadam se da će otvorenju prisustvovati  nekoliko hiljada posjetitelja. Jer sve ono što se desilo u Srebrenici 1995.g. u Nevesinju se desilo 1992.g. To je taj red događaja. Zato mislim da bi svi prije već što odu u Srebrenicu najprije trebali posjetiti Nevesinje“, poručio je Bojčić. Planirano je da svečano otvorenje spomen obilježja ima dva dijela, ceremonijalni dio na kojem će se obrati ugledni gosti iz javnog života i tradicionalni mevlud-i-šerif na kojem će prigodne poruke uputiti vjerski dostojanstvenici. Svečanost će početi u 11 sati.

Preporod, 15.7.2017.god. 

Merhumi

Najčitanije

sredstva

MIZ Nevesinje na Facebook-u

Postanite naš dopisnik

Šaljite nam vijesti, obavijesti, slike na našu email adresu vijesti@medzlis-nevesinje.com i mi ćemo iste objaviti!

Vaktija