ponedjeljak, 18 Oktobar 2021 09:31

Tradicionalni mevlud-i-šerif u povodu 12. rebiu-l-evvela proučen je jučer u Carevoj džamiji u Nevesinju. Mevludu kojeg su proučili učenici Karađoz-begove medrese prisustvovalo je oko 60 džematlija iz ovoga kraja. Stihovima Safvet-bega Bašagića „Bože milosni i mi u Bosni, k'o dan radosni mevlud učimo“, svoje emotivno obraćanje počeo je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, nakon čega se osvrnuo na Bašagićev mevludski prolog u kojem su oslikani, ne samo tradicija obilježavanja mevluda u Nevesinju već i raskošna vjersko-naučna misao kao identitetska i baštinska odrednica muslimana ovog kraja.

Kao primjere naveo je biografske podatke brojnih istaknutih ličnosti koje su obavljale vrlo važne i značajne funkcije u okviru osmanskog carstva ali i doprinos brojnih Nevesinjaca kulturno-historijskom razvoju Bošnjaka općenito. Odnos prema vjeri i kulturnoj tradiciji ilustrirao je odnosom Bošnjaka iz Nevesinja prema Kasidi i Burdi. „Naš bošnjački narod nije bio veliki brojem, ali jeste svojim kulturnim doprinosima čime se svrstao u cjelinu muslimanskog svijeta, jer ima svoj mevlud, jer ima svog Safet-bega Bašagića“, podsjetio je muftija.

Pozvao je okupljene da njeguju kulturu sjećanja na slavne pretke, jer na taj način će posvjedočiti svoje postojanje u Nevesinju. „Naše postojanje u ovom gradu je tvrdo i ukorijenjeno. To što smo posljednjih osamdeset godina od većine postali manjina obavezuje nas da znamo svoju historiju i da je dodatno istražujemo i proučavamo, da učitavamo svoju snagu i posvećenost u današnje vrijeme“, kazao je muftija. Primjeri iz prošlosti kako se i na koji način odnositi prema Poslaniku i učenju islama općenito, dodao je, samo nam mogu biti inspiracija za naše dalje civilizacijsko istrajavanje.

Citirajući suru Asr u njenim porukama muftija je podcrtao značaj pravilnog razumijevanja vremena, strpljivosti i zagovaranju istine i pravde. „Čovjek na ovom svijetu može da ostvaruje vidljive stečevine, ali postoje i one nevidljive stečevine. Da čovjek ne bi bio na gubitku mora biti svjestan vrijednosti slobode, mira, sigurnosti, zdravlja i važnosti odricanja od prohtjeva zarad općeg dobra“, istakao je muftija. Izrazio je nadu da će organizacija ovakvih i sličnih programa Bošnjacima Nevesinja pomoći da se nadahnjuju u spoznaji da je ovaj kraj njihov jer prema njemu imaju obavezu. „Nadam se da ćemo učiniti onoliko koliko je do nas, jer oni koji vjeruju u Dragog Boga i koji čine dobročinstva nikada nisu na gubitku“, rekao je muftija dodavši da je izgradnja zajedništva, džemata i pravilan odnos prema zajedničkim vrijednostima od presudnog značaja. „Mi znamo da su naši stari uvijek bili spremni priteći u pomoć i niko nikog nije trebao prizivati i dozivati. Ljudi su to činili iz lične obaveze“, podsjetio je.

Na kraju je ohrabrio okupljene džematlije da aktuelna društveno-politička situacija u Bosni i Hercegovini nije dramatična onoliko koliko se to može čuti u bosanskohercegovačkim medijima. „Budućnost naše zemlje nije tako krhka kako bi naši dušmani željeli da bude. Stanje je mnogo stabilnije i izvjesnije od vremena koje smo proživjeli. Neće doći u pitanje budućnost naše zemlje. Nema nikakvih secesija“, zaključio je muftija.

Nakon održanog mevluda u pratnji nevesinjskog imama Mehmed ef. Čopelja i predsjednika Medžlisa IZ-e Nevesinje muftija je u kijafetu prošetao nevesinjskim ulicama i posjetio Čučkovu džamiju, lokalitet Dugalića i drugu vakufsku imovinu.

srijeda, 13 Oktobar 2021 12:33

U povodu 12. rebiu-l-evvela, datuma rođenja posljednjeg Božijeg Poslanika Muhameda a.s. u Carevoj džamiji u Nevesinju proučit će se mevlud i šerif. Mevlud će iza podne namaza u nedjelju 17. oktobra proučiti učenici Karađoz-begove medrese. Svojim prisutvom uveličajte ovaj važan događaja za Bošnjake Nevesinja.

srijeda, 29 Juli 2020 21:01

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini, reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović donio je Instrukciju kojom se određuju novi uslovi obavljanja namaza u džamijama i obavljanje predstojećeg Kurban-bajrama
Prema novoj instrukciji, otkazuju se sve bajramske svečanosti i prijemi, kao i druge vjerske manifestacije osim namaza.U džamijama će se klanjati samo farzovi radi što kraćeg zadržavanja. Isto se odnosi i na džumu-namaz. Hutbe se ograničavaju na 5-7 minuta, a dova se uči odmah iza farza.Sabah-namaz, na dan Kurban-bajrama u džamijama će klanjati samo imam i džematski odbor, a džamija će za bajram-namaz biti otvorene samo 15 minuta prije namaza uz primjenu mjera zaštite.

Instrukcije za klanjanje:
1. Poštovati naredbe i preporuke nadležnih državnih organa.
2. Izvršiti temeljito čišćenje, dezinfekciju i provjetravanje džamija, mesdžida i drugih
objekata u kojima se obavljaju namazi, a posebno za Bajram-namaz.
3. Osigurati dezinfekciono sredstvo za ruke na ulazu u džamije, kao i hlor za dezinfekciju
obuće.
4. Onemogućiti korištenje abdesthana, zajedničkih peškira i drugih predmeta i sredstava
za zajedničku upotrebu.
5. Bajram-namazu ne smije prisustvovati osoba koja:
• je pozitivna na korona virus
• je bila u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na korona virusnu infekciju
• ima bilo koji simptom respiratorne infekcije (temperatura, kašalj, teško disanje i dr.)
• se nalazi u propisanoj izolaciji
• ima nekoga od ukućana ili lica sa kojima je u redovnom kontaktu a koja je u samoizolacijciji
6. Lica koja budu dolazila u džamiju dužna su:
• prije dolaska u džamiju obaviti potrebnu ličnu higijenu te uzeti abdest
• posjedovati i pravilno nositi masku
• izvršiti dezinfekciju ruku na ulazu
• izbjegavati bliski kontakt i održavati propisanu fizičku distancu (minimalno 1 metar)
• nositi i koristiti vlastitu sedžadu, prethodno dezinficiranu
• obuću odlagati u pojedinačne vlastite kese
• po povratku kuci primjenjivati higijenske mjere koje se odnose na presvlačenje odjeće i obuće i drugih higijenskih mjera prevencije i zaštite od infekcije.
7. Izvršni odbor MIZ Nevesinje na redovnoj 10. Sjednici donio Odluku da će se Bajram namaz na području Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje klanjati će na slijedećim mjestima Careva džamija - Nevesinje,    Bijenja,    Kljuna,  Sopilja,    Presjeka i  Kruševljani

Centralna manifestacija klanjanja Bajram-namaza je u Carevoj džamiji u Nevesinjuu.
8. Čestitanja obaviti bez fizičkog kontakta i sa propisane distance.
9. Džematski odbori su dužni angažirati redare za praćenje poštivanja propisanih mjera.
10. Otkazati masovne bajramske svečanosti i prijeme, kao i druge vjerske manifestacije
osim namaza.
11. Od ponedjeljka 27.7. 2020. u svim džamijama klanjaju se samo farzovi radi što kraćeg zadržavanja. Isto se odnosi i na džumu-namaz. Hutba ograničiti na 5-7 minuta, a dovu učiti odmah poslije farza, kako na dnevnim namazima tako i na džumi.
Džamiju za Bajram-namaz otvoriti 15 minuta prije Bajram-namaza uz primjenu mjera zaštite.
12. Sve navedene mjere nastaviti primjenjivati i nakon bajramskih

nedjelja, 24 Maj 2020 17:36

Na području Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje Bajram namaz je klanjan u šest džemata:
Careva džamija - Nevesinje
Bijenja
Kljuna
Sopilja
Presjeka
Kruševljani

ponedjeljak, 12 Avgust 2019 15:56

I ove godine Hadžijski bajram klanjan je u šest džamija na području Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje. Lijepo vrijeme, vrijeme godišnjih odmora  i sve veća duhovna povezanost Nevesinjaca i njihovih potomaka sa Nevesinjskim krajem rezultirali su punim džamijama na bajramsko jutro. Vjernici su poslije klanjanja bajrama pristupili obavljanju klanja kurbana u svojim avlijama, pred svojim domovima, onako kako su to radili naši preci stotinama godina kroz historiju, potvrđujući i  na taj način da su odlučni tu tradiciju nastaviti i prenijeti na nove generacije. 

četvrtak, 01 Avgust 2019 17:35
Obavjestenje:
Dana 18.08.2019.godine(nedjelja) u Donjoj Bijenji će se održati Mevlud i otkriti spomen obilježje stradalim u posljednjem ratu -agresiji na BiH 1992-1995 iz džemata Bijenja (Donja Bijenja, Gornja Bijenja, Postoljani) sa početkom u 11:30 sati.
Dobro nam dosli !
Esselamu alejkum.
utorak, 18 Juni 2019 05:49

U nedjelju, 30. juna 2019. godine sa početkom u 12 sati obilježiti će se 27. godišnjica zločina nad Bošnjacima Nevesinja, centralnom manifestacijom kod zajedničkog spomenika svim stradalim Bošnjacima Nevesinja u ratu 1992-1995 u mjestu Kljuna. Pozivamo sve Bošnjake, a posebno one čiji su korjeni sa ovih prostora, kao i sve ljude dobre volje i čista obraza, da svojim prisustvom iskažu poštovanje i prisjete se stradanja Bošnjaka Nevesinja.

zekat

Merhumi

Najčitanije

sredstva

MIZ Nevesinje na Facebook-u

Postanite naš dopisnik

Šaljite nam vijesti, obavijesti, slike na našu email adresu vijesti@medzlis-nevesinje.com i mi ćemo iste objaviti!

Vaktija