Zaboravljena godišnjica obnove prve džamije u manjem entitetu

Objavljeno: 23 Avgust 2014

U nizu minulih prilika za povratak značajno se sjetiti prve obnovljene džamije na području manjeg entiteta. Iako nezvanično prva obnovljena džamija u tom dijelu naše zemlje je džamija u Kljunima kod Nevesinja. S obzirom da nikada nije objavljen pisani tekst o tom događaju smatramo važnim prisjetiti se bar godišnjice tog događaja. Džamija u Kljunima je zajedno sa ostalim nevesinjskim džamijama porušena u junu 1992.g. Netom pred sam rat 1990.g. obnovljena je sredstvima njenih džematlija a projekat za nju, na ime vakufa za babu Avdu, uradio je Mustafa Štukan. Po ovom projketu džamija je i obnovljena 2000.g. U arhivima entuzijasta njene posljednje obnove, kakav je  hadži Mustaf Omerika pronašli smo zapise i prve posjete protjeranog stanovništva i prvog klanjanog džuma namaza i svekoliku nadu da će se i ovdje život vratiti u punom kapacitetu.

U selo Kljuna povratak se desio 20. jula 1999.g. S prvim kućama počela je i obnova džamije. Brojni su aktivisti iz Sarajeva, Mostara s velikom pažnjom pratili svaki korak, svaki dopis i administrativnu prepisku. I sve je išlo kako treba. Organizirane su, i video kamerom snimljene, dobrovoljne akcije obnove prve džamije u Istočnoj Hercegovini. Snimci pokazuju veliku nadu i predanost nevesinjskih Bošnjaka vjeri islamu. Džamija je obnovljena i za svega mjesec dana mogao se formirati džemat. Džumu namaz klanjali su 13.08. 1999.g. A svečano otvorenje najavljeno učenjem mevluda desilo se 15.7.2000.g. Značajnu ulogu u obnovi džamije imao je rahmetli Adem ef. Omerika. Na svečanom otvorenju, shodno protokolu otvaranja džamija govorio je mostarski muftija h Seid ef. Smajkić i tadašnji gradonačelnik Mostara Safet Oručević. U arhivima nismo mogli naći preciznije podatke o čemu su govorili. Vjerovatno o povratku, o nadi, o cjelovitoj Bosni i Hercegovini i td… O svemu onome što ovovremeni parlamenti zepreću u nemoć cijelog Bošnjačkog naroda.

 Možda bi kao metafora odnosa Međunarodne zajednice prema povratku mogla poslužiti i seoska česma. Naime mještani su doveli živu vodu negdje oko 1956.g. I voda je tekla sve do sada. Rat, nebriga, dotrajalost vodovodnog sistema učinili su svoje. I kvalitet i količina vode izgubili su vrijednosti. U projektu Međunarodne zajednice vodovod je upotpunosti obnovljen, ali avaj, Međunarodna zajednica je samo zalijepila mramorne ploče sa natpisom da je vodovod obnovljen na betonsku konstrukciju česme. Predratni mještani i oni koji su se vratili su pokrenuli akciju prikupljanja finansijskih sredstava za obnovu vodovoda, jer su stare cijevi dotrajale i više predstavljaju problem već rješenje. Prikupili su oko desetak hiljada maraka i izmijenili jednu trećinu pocinčanih vodovodnih cijevi, a za ostatak u dužini od 5 800 metara im već čitavu godinu nedostaju sredstva. U najsretnijim okolnostima, izgradnjom bazena svaka povratnička kuća bi mogla imati vodu, no u ovom selu smatraju uspjehom kad bi obnovili vodovod za jednu jedinu seosku česmu. Trenutno u selu Kljuna živi oko 25 stanovnika, uglavnom starije životne dobi. Mlađi Kljunovičani dođu svome selu kad god imaju priliku, sade i obrađuju imanja i nadaju se boljem vremenu i boljim ekonomskim prilikama. 

zekat

Merhumi

Najčitanije

sredstva

MIZ Nevesinje na Facebook-u

Postanite naš dopisnik

Šaljite nam vijesti, obavijesti, slike na našu email adresu vijesti@medzlis-nevesinje.com i mi ćemo iste objaviti!

Vaktija