Proklanjan mesdžid u Postoljanima

Objavljeno: 23 Avgust 2014

Povratnici u općini Nevesinje sinoć su (4.9.2010.g.) klanjali prvi teravih namaz u obnovljenom mesdžidu u Postoljanima. Bio je to prvi namaz u ovom mesdžidu nakon 18 godina. Mesdžid je zajedno sa imamskim stanom srušen paljenjem i miniranjem 1992.g. Njegova obnova počela je prije tri godine a obnovljen je sredstvima protjeranih Bošnjaka iz ovog sela, te sredstvima Iranske humanitarne organizacije za pomoć Bosni i Hercegovini. Kratkim podsjećanjem o organizaciji vjerskog života u Nevesinju okupljenim vjernicima obratili su se mjesni imam Mehmed ef. Čopelj i glavni imam Medžlisa IZ Mostar Salem ef. Dedović, dok je prigodan vaz održao mostarski muftija h. Seid ef. Smajkić.

Podsjetivši prisutne na obnovu porušenih vjerskih objekata na području Istočne Hercegovine i na stepen destrukcije tih objekata muftija se posebno osvrnuo na stravične slike smećem zatrpanih džamija u Gacku i Ljubovića džamije u Odžaku. „Naši povratnici, i Bošnjaci općenito, nisu mogli dopustiti toliko veliko poniženje jer su smatrali da je to ispod dostojanstva čovjeka. Hvala Bogu postali smo svjesni da trebamo nositi žišku islama i da svojim angažmanom trebamo dati doprinos u procesu obnove i očuvanja cjelovite teritorije Bosne i Hercegovine.", kazao je muftija. Muftija je podsjetio prisutne kako je prva džamija na području Republike Srpske bila obnovljena džamija u Kljunima davne 1999.godine. Istaknuvši činjenicu kako graditeljski duh na području općine Nevesinje, kao i na cijelom prostoru Istočne Hercegovine, ne posustaje muftija je zaključio kako je motive tih nenadmašnih djela jedino moguće uočiti u načelima Islama. 

Inspirisan još jednim osjećajem zadovoljstva i sreće zbog činjenice da je obnovljen još jedna mesdžid mjesni imam Mehmed ef. Čopelj je pozvao raseljene Nevesinjce da obnavljaju svoje domove i da im se vraćaju. „ Islamska zajednica je trajno opredjeljena da obnavlja neobnovljene vjerske objekte i vrijednosti života u ovom kraju.", kazao je ef. Čopelj.    

zekat

Merhumi

Najčitanije

sredstva

MIZ Nevesinje na Facebook-u

Postanite naš dopisnik

Šaljite nam vijesti, obavijesti, slike na našu email adresu vijesti@medzlis-nevesinje.com i mi ćemo iste objaviti!

Vaktija