Svečano otvorena obnovljena džamija u Donjoj Bijenji

Objavljeno: 24 Avgust 2014

U prisustvu više od hiljadu Bošnjaka u subotu 07.07.2006. svečano je otvorena obnovljena džamija u Donjoj Bijenji kod Nevesinja. Džamija u Donjoj Bijenji jedna je od pet hercegovačkih džamija sa četvrtastom kamenom munarom. U bjesumučnom ratu uništavanja cjelokupnog kulturno-historijskog nasljeđa i ova džamija je zapaljena i minirana.

Džamiju u Donjoj Bijenji porušili su 1992.g., na način da su joj ostali samo ogradni zidovi u prosječnoj visini od jednog metra. Odmah nakon prestanka ratnih dejstava muslimani ovog kraja su otpočeli sa sporom obnovom svojih kuća i opreznim povratkom u nevesinjaska sela. Tek nakon desetak godina, poslije stišavanja ratnih strasti otpočeli su pripreme za obnovu džamije. Njena rekonstrukcija počela je 2005.g. a dovršena početkom ovog ljeta. Predračun radova za obnovu iznosio je 51.100 KM. Glavni projekat rekonstrukcije džamije izradio je i donirao projektni biro „Stari grad“ iz Mostara. Sredstva za rekonstrukciju obezbjeđena su uglavnom donacijama pravnih subjekata, džama'atlija i drugih pojedinca, među kojima su iz Rijaset IZ i Medžlis Mostar. Najveću donaciju obezbjedilo je Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica F BiH na čelu sa ministrom Edinom Mušićem. Džamija je zadržala iste gabarite i isti izgled te odlukom Komisije za nacionalne spomenike BiH od jula 2005. g. proglašena je nacionalnim spomenikom. Osim džamije proteklih godina džema'atlije Donje Bijenje, Gornje Bijenje i Postoljana ogradili su špar betonom oba svoja harema.  

Naglašavajući napore i trud uložen u obnovu džamije i podnoseći završni izvještaj predsjednik odbora za obnovu Šerif Bojčić se srdačno zahvalio svim donatorima te kazao da je što hitnije potrebno uposliti imama koji će skupa sa povratnicima raditi na jačanju vjerskog života. „ U Nevesinju je prije rata živilo 24% Bošnjaka. Rat je učinio svoje, tako da ih danas ne bi bilo teško prebrojati. Ubuduće bi smo trebali povesti više računa o pronalaženju tijela ubijenih i nestalih Bošnjaka. Prema podacima komisije za traženje nestalih Nevesinje je iza Srebrenice druga općina po procentu stardalih. Još uvijek nismo pronašli 70 % ubijenih Bošanjaka iz Nevesinja.“ , rekao je Bojčić.  Na svečanosti su govorili i ministri za izbjegla i raseljena lica iz vlade RS i Vlade F BiH, Omer Branković i Edin Mušič, potpredsjednik Sabora IZ BiH, Ibrahim Čolakhodžić, muftija mostarski h. Seid ef. Smajkić i izaslanik reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića, Mustafa ef. Prljača. 

„Ne vidim da je iz budžeta Općine Nevesinje u džamiju ugrađena ni jedna jedina marka, što znači da nas tamo nema. U ime nas tamo neko drugi odlučuje.“, pozivajući prisutne da iziđu na predstojeće izbore u svom obraćanju rekao je ministar Branković. Ministar Mušić je potpuno iskrenim i prijateljskim tonom govorio o razgradnji patrijahalne porodice u Bosni i Hercegovini, dodajući kako od odbrane porodice, a izgradnja džamije jedan od načina, od raznoraznih napada ovisi i opstojnost Bosne i Hercegovine. „U budućnosti je za naše dostojanstvo i opstanak države BiH jako važno učešće u lokalnim nivoima vlasti“, rekao je ministar Mušić izražavajući nadu da će obnova džamije biti postrek uzdizanja dostojanstva Bošnjaka u istočnoj Hercegovini. 

U svom obraćanju muftija mostarski je govorio o sudbinama hercegovačkih džamija koje su kako je naglasio dijelile našu sudbinu. „S rušenjem džamija rušili su i naš narod. Obnova džamije govori o kvalitetu našeg čovjeka koji i dalje pokazuje svoju kreativnost, odgovornost i odlučnost istrajavanja u istini.“  potičući okupljene da nastave sa obnovom svih porušenih vjerskih objekata rekao je muftija.

Potpredsjednik Sabora IZ u BiH Ibrahim Čolakhodžić, inače rođen u nevesinjskom selu Presjeka, već godinama neumorno vlastitim primjerom  ukazuje na značaj povratka muslimana u Nevesinje. „Molim vas, gradite jedinstveno i vraćajte se jedinstveno, razjedinjeni nećete učini ništa ili vrlo malo. A i vjerska i moralna dužnost je graditi zajednicu i osloboditi se kompleksa niše vrijednosti. Shvatimo da smo politički narod, da imamo svoju prošlost na koju možemo biti ponosni. Molim vas glasajte u općini u kojoj ste živili 1991.g. Onaj ko to ne uradi nema pravo da ovdje traži bilo šta.“, lijepo je zamolio svoje Nevesinjce Ibrahim Čolakhodžić.

 „Obaveza je muslimana da se nakon što budu protjerani sa svojih imanja vrate u svoje gradove i sela.“, pridružujući se pozivu povratka istako je, izaslanik reisu-l-uleme Mustafa ef. Prljača. „Mi smo narod koji je decenijama učen da nipodaštava svoje vrijednosti. Ova džamija simbolizira berićet i molim Allaha dž.š. da i u budućnosti vrši svoju funkciju i da na sve četiri strane zračiti ljepotom i duhovnim zdravljem.“, rekao je Prljača.

Džamiju su zajedno otvorili ministar za izbjegla i raseljena lica u Vladi F BiH Edin Mušić i četverogodišnji Muharem Jugo, unuk rahmetli Mušana – Muharema Juge, dobitnika najvišeg priznanja A R BiH, značke zlatni ljiljan. Rahmetli Mušan je poginuo u akciji deblokade Sarajeva 1992.g. Četverogodišnji Muharem je simbolično u ime svoje nadolazeće generacije preuzeo i emanet čuvanja i uzdizanja obnovljene džamije u Donjoj Bijenji.

U Nevesinju su od ukupno sedam porušenih džamija dosada obnovljene dvije i izgrađena jedna, džamija u Borovčićima. Obnova džamija u Kruševljanima je u toku dok su radovi na obnovi u Sopiljima privedeni kraju. Međutim povratnicima u ovo mjesto nedostaje 10-15 000 KM da bi konačno bila dovršena i uređena. Od ukupno osam porušenih mekteba obnovljeno su samo tri.

zekat

Merhumi

Najčitanije

sredstva

MIZ Nevesinje na Facebook-u

Postanite naš dopisnik

Šaljite nam vijesti, obavijesti, slike na našu email adresu vijesti@medzlis-nevesinje.com i mi ćemo iste objaviti!

Vaktija