Goraždanski muftija Pitić pozvao Nevesinjce da članarinu plaćaju u Nevesinju

Objavljeno: 07 Septembar 2014

Zajedničkom Ikrar dovom u subotu 6. septembra 2014.g.predratni mještani Kruševljani su ispratili sedam hadžija na put prema Meki i Medini.   Buduće hadžije su rođene ili su živjele u Kruševljanima do početka rata u Bosni i Hercegovini. Dvoje njih živi u Mostaru, troje u Sarajevu i dvoje u Njemačkoj.

U prepunoj džamiji, kako je to nekad bilo za bajrame i džume namaze u Kruševljanima, prigodnim obraćanjima o značaju hadža i o značaju njegovanja patriotskog odnosa prema rodnom zavičaju govorili su goraždanski muftija Remzija ef. Pitić, glavni imam Medžlisa IZ Nevesinje Mehmed ef. Čopelj, glavni imam Medžlisa IZ Mostar u svojstvu izaslanika mostarskog muftije Dedovića i glavni imam Medžlisa IZ Goražde Rasim ef. Džafić.

 

Na samom početku programa muftija Pitić je pozvao sve Bošnjake Nevesinja da se uključe u rad novoimenovanog Medžlisa IZ Nevesinje i da svoje članarine  plaćaju u svom rodnom mjestu kako bi pomogli rad i aktivnosti Islamske zajednice u Nevesinju. „Medžlis IZ Nevesinje je naš i valja nam ga razvijati. Ja ću se danas i zvanično prijaviti kao član Islamske zajednice i uplatiti članarinu ovdje. Ja to moram!“, rekao je.  

Dovu budućim hadžijama proučio glavni imam Medžlisa Nevesinje Mehmed ef. Čopelj. Impozantan skup koji na svojevrstan način oslikava jasnu potvrdu pripadnosti i prakticiranje islama u ovom džematu bio je povod da se okupljeni vjernici prisjete svih onih koji su iz ovog malog sela izvršili petu islamsku dužnost. „ Od 1972.g., od mog dede rahmetli hadži Halil Pitić do sada je oko 40 Kruševaca obavilo hadž. I biće nas još. Već sada imamo najave da ćemo i dogodine ovdje u našem selu, u našoj džamiji imati ikrar dovu. Stoga vas sve pozivam da ne čekate i ne odgađate svoj odlazak na hadž“, poručio je muftija Pitić.

Ikrar dova proučena je Nafiji ČagaljuŠerifu Zolju i njegovoj supruzi Zejni (Čušićuši) koji su uplatu izvršili preko Islamske zajednice u Njemačkoj,Enizu Pajeviću, Smaji i Nefi Pitić koji su uplate izvršili preko Sarajevskog muftijstva i  Fati Pajević (Tabakuši). Zbog godina i zdravlja za Fatu hadž će kao bedel obaviti Nurudin Pajević.

Ove godine s područja Mostarskog muftijstva na hadž putuje 29. hadžija. Podjela hadžijskih kofera i prvo okupljanje  hadžija biće upriličeno 10.9.2014.g. u džamiji Bosanski mudžahidi u Sjevernom logoru a zajednička ikrar dova biće proučena 19.9.2014.g. nakon džume namaza u istoj džamiji.

Iz Nevesinja na hadž idu još Šaćira Dedović supruga hadži Sulejmana Dedovića kao bedel za rahmetli Habibu Dedović, Jusuf ef. Kafadar  i bivši direktor Karađoz-begove medrese Seid ef. Eminović kao bedel za jednu muslimanku iz Trebinja.

zekat

Merhumi

Najčitanije

sredstva

MIZ Nevesinje na Facebook-u

Postanite naš dopisnik

Šaljite nam vijesti, obavijesti, slike na našu email adresu vijesti@medzlis-nevesinje.com i mi ćemo iste objaviti!

Vaktija