Na tradicionalnom mevludu u Donjoj Bijenji otkriveno šehidsko spomen obilježje Istaknuto

Objavljeno: 22 Avgust 2019

U prisustvu velikog broja raseljenih Bošnjaka Nevesinja u nedjelju 18. avgusta u Donjoj Bijenji proučen je tradicionalni mevlud i otkriveno spomen obilježje stradalim civilima i poginulim pripadnicima Armije i MUP-a Republike Bosne iz Hercegovine rođenim u ovom nevesinjskom džematu. Spomen obilježje otkrili su Admir Džemić, Amir Jugo i Adna Kafadar članovi uže porodice dobitnika najvećih armijskih priznanja. Na spomen pločama ispisana su imena 51 civilne žrtve i 27 imena poginulih boraca A R BiH. Obilježje je izgrađeno ispred obnovljene džamije sredstvima mještana, a vrijednost projekta, kako je to istakao predsjednik organizacionog odbora i predsjednik Medžlisa IZ-e Nevesinje Šerif Kujan, iznosila je 14 000 KM.

„Danas se sjećamo naših šehida, hrabrih sinova i kćeri naše domovine koji su Bosnu i Hercegovinu nosili u srcu, onih koji nisu imali rezervni pasoš niti rezervnu domovinu, onih koji su odlučiti ostati i opstati, onih koji su odlučili ostati na svojim ognjištima sa svojim komšijama, čije se kosti, nažalost, i danas 24 godine nakon rata nalaze rasute u raznim sekundarnim grobnicama“, istakao je Kujan.

Podsjetio je da je oprost, ukoliko bude zatražen, moguć, a potom upozorio da niko nema pravo dopustiti sebi zaborav zločina koji je počinjen nad nedužnim civilnim stanovništvom. „Vrijeme u kojem danas živimo traži odlučnost, a snagu da istrajemo moramo crpiti iz naših iskustava i primjera iz prošlosti. Na to nas obavezuju životi onih koji su taj put označili, ali i životi onih koji tek dolaze“ kazao je.

Govoreći o organizaciji vjerskog života na području Nevesinja pozvao je raseljene Bošnjake da plaćanjem članarine podrže rad Medžlisa i rad glavnog imama Mehmed ef. Čopelja. Ef. Čopelj u svojoj poruci pozvao je okupljene vjernike da se još više povezuju i učvršćuju svoje međusobne veze. „Važno je da se naš zavičaj, naša rodna gruda, naše džamije, mesdžidi, naša ognjišta, a naročito naši šehitluci i mezarovi naših predaka čuvaju i posjećuju i da čuvamo našu vjeru i naš identitet na ovim prostorima“, kazao je ef. Čopelj.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda BiH Asim Sarajlić u svom kratkom obraćanju povodom otkrivanja spomen obilježja naglasio je da su Bošnjaci kroz vijekove i nevinom krvlju žrtava i časnom krvlju šehida potvrđivali svoje pravo na toprak, da ga nisu ni otimali ni ukrali i da su hiljadama godina čuvali nasljeđe svojih predaka. „I uvijek na bigajrlihak, na pravdi Boga, nas neko napadne, ubija nemoćne, pa se onda Bošnjo ispravi i sačuva ono što je naše. Bosna i Bošnjaci su u posljednja dva stoljeća gotovo bili na rubu biološke mase. Budimo ponosni na svome topraku. Budimo dobri Bošnjani. Zahvalimo se onome ko nam učini dobro. Nisu svi ljudi zločinci. Dobro, ako Bogda mora pobijediti“, poručio je Sarajlić.

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, koji je i rođen u ovom džematu, govorio je o višestoljetnoj opredijeljenosti nevesinjskih muslimana da svjedoče svoju vjeru, svoj identitet, svoj iskon i svoj početak. Prokomentirao je ulogu i značaj mevluda u tradiciji muslimana koji je uvijek bio jasan znak slijeđenja puta Poslanika Muhamed a.s. „Drago mi je da smo se svih ovih proteklih dana susretali na području Istočne Hercegovine sličnim povodima. To je potvrda da ovaj narod zna svoj pravac i zato je sasvim na mjestu prijedlog predsjednika Medžlisa IZ-e Nevesinje da svake godine jedan nevesinjski džemat bude mjesto ovakvog i sličnog okupljanja“, istakao je muftija Dedović. U ovakvim i sličnim prilikama, dodao je, prepoznatljiva je opredijeljenost očuvanja svih vrijednosti koje ovdašnjeg čovjeka određuju i kao vjernike i kao narod. „Ovo je Allahov put, jer Alalhov put je čitav život u svim njegovim manifestacijama koje živimo, i uz ovu džamiju, i uz našu kuću i u javnom i kulturnom prostoru“, kazao je muftija.

Govoreći o zločinima počinjenim nad nedužnim bošnjačkim stanovništvom tokom agresije na prostoru Nevesinja muftija je podsjetio da za ubistva nedužnog stanovništva još uvijek pred domaćim pravosuđem nisu odgovarali stvarni počinitelji. „Važno je da se ispuni i ovozemaljska pravda, radi budućnosti, radi međunacionalnih odnosa. Ona će pomoći da se izliječi ono što je u ljudskim dušama, da se iz ljudskih umova izmjesti mržnja. Mržnja ne porađa ništa. Na ljubavi se porađa život i na ljubavi i radosti se održava ukupan naš ovozemaljski život“, rekao je muftija. Na kraju je pozvao okupljene vjernike da ovom vremenu otuđenja, kataklizmi, nasrtaja na ljudska bića, porodicu i identitet dosljedno slijede vjerske i moralne smjernice. „Bez vjere i morala ovaj ovozemaljski život nema smisla“, poručio je muftija Dedović.

zekat

Merhumi

Najčitanije

sredstva

MIZ Nevesinje na Facebook-u

Postanite naš dopisnik

Šaljite nam vijesti, obavijesti, slike na našu email adresu vijesti@medzlis-nevesinje.com i mi ćemo iste objaviti!

Vaktija