Proučen tradicionalni mevud i u Carevoj džamiji u Nevesinju

Objavljeno: 18 Oktobar 2021

Tradicionalni mevlud-i-šerif u povodu 12. rebiu-l-evvela proučen je jučer u Carevoj džamiji u Nevesinju. Mevludu kojeg su proučili učenici Karađoz-begove medrese prisustvovalo je oko 60 džematlija iz ovoga kraja. Stihovima Safvet-bega Bašagića „Bože milosni i mi u Bosni, k'o dan radosni mevlud učimo“, svoje emotivno obraćanje počeo je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, nakon čega se osvrnuo na Bašagićev mevludski prolog u kojem su oslikani, ne samo tradicija obilježavanja mevluda u Nevesinju već i raskošna vjersko-naučna misao kao identitetska i baštinska odrednica muslimana ovog kraja.

Kao primjere naveo je biografske podatke brojnih istaknutih ličnosti koje su obavljale vrlo važne i značajne funkcije u okviru osmanskog carstva ali i doprinos brojnih Nevesinjaca kulturno-historijskom razvoju Bošnjaka općenito. Odnos prema vjeri i kulturnoj tradiciji ilustrirao je odnosom Bošnjaka iz Nevesinja prema Kasidi i Burdi. „Naš bošnjački narod nije bio veliki brojem, ali jeste svojim kulturnim doprinosima čime se svrstao u cjelinu muslimanskog svijeta, jer ima svoj mevlud, jer ima svog Safet-bega Bašagića“, podsjetio je muftija.

Pozvao je okupljene da njeguju kulturu sjećanja na slavne pretke, jer na taj način će posvjedočiti svoje postojanje u Nevesinju. „Naše postojanje u ovom gradu je tvrdo i ukorijenjeno. To što smo posljednjih osamdeset godina od većine postali manjina obavezuje nas da znamo svoju historiju i da je dodatno istražujemo i proučavamo, da učitavamo svoju snagu i posvećenost u današnje vrijeme“, kazao je muftija. Primjeri iz prošlosti kako se i na koji način odnositi prema Poslaniku i učenju islama općenito, dodao je, samo nam mogu biti inspiracija za naše dalje civilizacijsko istrajavanje.

Citirajući suru Asr u njenim porukama muftija je podcrtao značaj pravilnog razumijevanja vremena, strpljivosti i zagovaranju istine i pravde. „Čovjek na ovom svijetu može da ostvaruje vidljive stečevine, ali postoje i one nevidljive stečevine. Da čovjek ne bi bio na gubitku mora biti svjestan vrijednosti slobode, mira, sigurnosti, zdravlja i važnosti odricanja od prohtjeva zarad općeg dobra“, istakao je muftija. Izrazio je nadu da će organizacija ovakvih i sličnih programa Bošnjacima Nevesinja pomoći da se nadahnjuju u spoznaji da je ovaj kraj njihov jer prema njemu imaju obavezu. „Nadam se da ćemo učiniti onoliko koliko je do nas, jer oni koji vjeruju u Dragog Boga i koji čine dobročinstva nikada nisu na gubitku“, rekao je muftija dodavši da je izgradnja zajedništva, džemata i pravilan odnos prema zajedničkim vrijednostima od presudnog značaja. „Mi znamo da su naši stari uvijek bili spremni priteći u pomoć i niko nikog nije trebao prizivati i dozivati. Ljudi su to činili iz lične obaveze“, podsjetio je.

Na kraju je ohrabrio okupljene džematlije da aktuelna društveno-politička situacija u Bosni i Hercegovini nije dramatična onoliko koliko se to može čuti u bosanskohercegovačkim medijima. „Budućnost naše zemlje nije tako krhka kako bi naši dušmani željeli da bude. Stanje je mnogo stabilnije i izvjesnije od vremena koje smo proživjeli. Neće doći u pitanje budućnost naše zemlje. Nema nikakvih secesija“, zaključio je muftija.

Nakon održanog mevluda u pratnji nevesinjskog imama Mehmed ef. Čopelja i predsjednika Medžlisa IZ-e Nevesinje muftija je u kijafetu prošetao nevesinjskim ulicama i posjetio Čučkovu džamiju, lokalitet Dugalića i drugu vakufsku imovinu.

zekat

Merhumi

Najčitanije

sredstva

MIZ Nevesinje na Facebook-u

Postanite naš dopisnik

Šaljite nam vijesti, obavijesti, slike na našu email adresu vijesti@medzlis-nevesinje.com i mi ćemo iste objaviti!

Vaktija